Pokud vám předmět zdravého stravování není cizí, určitě jste slyšeli o trans -tucích. Tyto sloučeniny jsou obsaženy v mnoha potravinářských výrobcích, které jsou v naší stravě hostovány každý den. Jíst v nadbytku má fatální účinek na tělo. V některých zemích, jako jsou jídla, byla zakázána na výrobu potravin. Bohužel v Polsku jsou stále široce používány. Zkontrolujte, jaké jsou trans tuky a proč by se jim mělo zabránit.
Dietologové zdůrazňují, že tuk je nezbytným prvkem naší stravy. Mimo jiné ovlivňuje absorpci vitamínů A, D, E a K, ovlivňuje správné fungování endokrinního a nervového systému. Kromě toho je tuk zdrojem energie, chrání tělo před ztrátou tepla a také stabilizuje polohu orgánů v břiše. Doporučuje se vybrat produkty obsahující především Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ryby, olivový olej, avokádo, kameny a ořechy. Bohužel, v našich koších v obchodě často přistávají vysoko Zpracované produkty bohaté na trans tuky, které jsou ve větších množstvích velmi škodlivé pro zdraví. Řekneme vám, jak ovlivňují tělo a kde je nejvíce trans -tuků.
Trans tuky se vytvářejí během procesu hydrogenace (kalení) rostlinných tuků. Jeho cílem je rozšířit trvanlivost a čerstvost potravinářských výrobků, ke kterým jsou přidány, a také zlepšit jejich konzistenci. Bohužel Trans tuky obsažené v částečně tvrzených rostlinných olejích mají velmi nepříznivý účinek na zdraví. Avšak vzhledem k tomu, že používání částečně tvrzených tuků poskytuje mnoho ekonomických výhod (takové jídlo je levnější, může být skladováno déle), výrobci je rádi používají.
Doktor dietetiky Bartek Kulczyński to zdůrazňuje Již malé množství tuku konzumovaného pravidelně zvyšuje riziko nemocí, jako je ateroskleróza, srdeční infarkt nebo diabetes. Kromě toho má jídlo obsahující trans -tuky obvykle vysoké kalorie, takže konzumované ve velkém množství přispívá nadváha a obezita. Proto by jídla s vysokým zpracováním, protože je obvykle v IT trans tucích, by měla být ve zdravém menu co nejméně.
Doktor Bartek Kulczyński zmiňuje řadu negativních účinků stravování bohatého jídla Trans tuky. Především Mají hrozný účinek na oběhový systém, jejich pravidelná spotřeba zvyšuje úroveň „špatného“ krve cholesterolu a také způsobuje rozvoj aterosklerózy. Zvýšit riziko výskytu mrtvice a infarkt. Rovněž stojí za to dodat, že trans tuky přispívat k vytvoření zánětu a oxidačního stresuTakže mají karcinogenní. Mohou mimo jiné přispět k rozvoji rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva. Pokud často sáhnete po jídle obsahujícím trans -tuky, také negativně ovlivníte jater. Takové jídlo může vést k nealkoholická mastná jater a hepatitida. To není všechno Trans tuky narušují střevní mikroflóru, která může negativně ovlivnit imunitu těla.
Trans tuky snižují tvorbu nových nervových buněkcož způsobuje, že nervový systém stárne rychleji. Pokud se vaše strava skládá především z sladkostí, rychlého občerstvení nebo sladkého pečiva, můžete mít potíže s zaostřením nebo zapamatováním. Proto jsou takové produkty nepříznivé pro studenty nebo mentálně pracující lidi.
V jakých produktech najdeme trans tuky? Za prvé, v těch, kteří bohužel mnoho lidí považuje za nejchutnější. Mluvíme zde, samozřejmě, Fr. sladkosti, slané občerstvení a rychlé občerstvení. Najdeme je také v Margaryniekterý se často přidává k pečení, které by jako domov mělo být teoreticky zdravější než ti z obchodu. Takové tuky jsou často na seznamu složek Soubory cookie, sušenky nebo nenápadné sušenky. Trans tuky jsou také přítomny v populárním Roztavený sýr, mazací směsi, čínské polévky a další připravená jídla.
Přestože se povědomí o potravinách ročně zvyšuje, výrobci stále používají trans -tuky ve svých výrobcích. Zajímavě, V Dánsku, v roce 2003, po výzkumu, který prokázal, že mají negativní dopad na zdraví, dánská rada pro výživu zakázala přidání trans -tuků k potravě.
Nejhorší ze všech, ve většině evropských zemí, včetně Polska, výrobci často nezveřejňují informace o obsahu trans -tuků na balení produktů. Aby nedošlo k balení v koši takového jídla, na štítcích Hledejte „částečně hydrogenované nebo ztužené“ označení.
Dietologové zdůrazňují, že tuk je nezbytným prvkem naší stravy. Mimo jiné ovlivňuje absorpci vitamínů A, D, E a K, ovlivňuje správné fungování endokrinního a nervového systému. Kromě toho je tuk zdrojem energie, chrání tělo před ztrátou tepla a také stabilizuje polohu orgánů v břiše. Doporučuje se vybrat produkty obsahující především Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ryby, olivový olej, avokádo, kameny a ořechy. Bohužel, v našich koších v obchodě často přistávají vysoko Zpracované produkty bohaté na trans tuky, které jsou ve větších množstvích velmi škodlivé pro zdraví. Řekneme vám, jak ovlivňují tělo a kde je nejvíce trans -tuků.
Trans tuky se vytvářejí během procesu hydrogenace (kalení) rostlinných tuků. Jeho cílem je rozšířit trvanlivost a čerstvost potravinářských výrobků, ke kterým jsou přidány, a také zlepšit jejich konzistenci. Bohužel Trans tuky obsažené v částečně tvrzených rostlinných olejích mají velmi nepříznivý účinek na zdraví. Avšak vzhledem k tomu, že používání částečně tvrzených tuků poskytuje mnoho ekonomických výhod (takové jídlo je levnější, může být skladováno déle), výrobci je rádi používají.
Doktor dietetiky Bartek Kulczyński to zdůrazňuje Již malé množství tuku konzumovaného pravidelně zvyšuje riziko nemocí, jako je ateroskleróza, srdeční infarkt nebo diabetes. Kromě toho má jídlo obsahující trans -tuky obvykle vysoké kalorie, takže konzumované ve velkém množství přispívá nadváha a obezita. Proto by jídla s vysokým zpracováním, protože je obvykle v IT trans tucích, by měla být ve zdravém menu co nejméně.
Doktor Bartek Kulczyński zmiňuje řadu negativních účinků stravování bohatého jídla Trans tuky. Především Mají hrozný účinek na oběhový systém, jejich pravidelná spotřeba zvyšuje úroveň „špatného“ krve cholesterolu a také způsobuje rozvoj aterosklerózy. Zvýšit riziko výskytu mrtvice a infarkt. Rovněž stojí za to dodat, že trans tuky přispívat k vytvoření zánětu a oxidačního stresuTakže mají karcinogenní. Mohou mimo jiné přispět k rozvoji rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva. Pokud často sáhnete po jídle obsahujícím trans -tuky, také negativně ovlivníte jater. Takové jídlo může vést k nealkoholická mastná jater a hepatitida. To není všechno Trans tuky narušují střevní mikroflóru, která může negativně ovlivnit imunitu těla.
Trans tuky snižují tvorbu nových nervových buněkcož způsobuje, že nervový systém stárne rychleji. Pokud se vaše strava skládá především z sladkostí, rychlého občerstvení nebo sladkého pečiva, můžete mít potíže s zaostřením nebo zapamatováním. Proto jsou takové produkty nepříznivé pro studenty nebo mentálně pracující lidi.
V jakých produktech najdeme trans tuky? Za prvé, v těch, kteří bohužel mnoho lidí považuje za nejchutnější. Mluvíme zde, samozřejmě, Fr. sladkosti, slané občerstvení a rychlé občerstvení. Najdeme je také v Margaryniekterý se často přidává k pečení, které by jako domov mělo být teoreticky zdravější než ti z obchodu. Takové tuky jsou často na seznamu složek Soubory cookie, sušenky nebo nenápadné sušenky. Trans tuky jsou také přítomny v populárním Roztavený sýr, mazací směsi, čínské polévky a další připravená jídla.
Přestože se povědomí o potravinách ročně zvyšuje, výrobci stále používají trans -tuky ve svých výrobcích. Zajímavě, V Dánsku, v roce 2003, po výzkumu, který prokázal, že mají negativní dopad na zdraví, dánská rada pro výživu zakázala přidání trans -tuků k potravě.
Nejhorší ze všech, ve většině evropských zemí, včetně Polska, výrobci často nezveřejňují informace o obsahu trans -tuků na balení produktů. Aby nedošlo k balení v koši takového jídla, na štítcích Hledejte „částečně hydrogenované nebo ztužené“ označení.