co jeść przed bieganiem

Co jíst a čemu se vyhnout před zahájením večera? [DLA BIEGACZY]

Večerní běžecké soutěže mají svá vlastní pravidla. Na rozdíl od ranního startu, který často předchází lehkou snídani, vyžaduje večerní běh jiný přístup k plánování stravy během dne. Klíčová otázka, kterou si mnozí běžci ptají: Co se vyhnout tomu, aby nedokončili běh … na záchodě? Odpověď není zřejmá, protože i zdravé výrobky mohou každý den zmařit plány, pokud je budeme jíst příliš blízko, abychom mohli začít. V tomto článku představím nejdůležitější skupiny produktů, kterým by se mělo v den večeru vyhnout, abych se cítil lehký, pohodlný a měl energii k boji na trase.

Co jíst před spuštěním

Největším nepřítelem běžce v den startu jsou produkty s vysokým obsahem. Přestože je vlákna denně spojencem zdraví, reguluje trávení a podporuje střevní práci, může fungovat v den konkurence … příliš efektivně. Stimulací střevní peristaltiky zvyšuje riziko náhlé potřeby použít toaletu – a když jste poloviční.

Produkty bohaté na vlákno zahrnují mimo jiné:

  • Wholemeal chléb, žito a se zrnami,
  • müsli a celá zrna,
  • otruby, semena chia a lněné semeny,
  • Syrová zelenina, jako je mrkev, paprika, brokolice nebo zelí.

Všechny tyto ingredience by měly zmizet z nabídky alespoň několik hodin před začátkem. Surová zelenina je zvláště problematicképrotože kromě vlákna obsahují také mnoho těžších stravitelných sloučenin, které Mohou způsobit nadýmání, plyny a pocit těžkosti. Pokud máte rádi zeleninu v den startu, oblékněte si světlo, vařenou verzi a omezení množství.

Druhou skupinou produktů, které stojí za vyloučení před večerním během, jsou mastná jídla. Tuk zpomaluje trávení, což může vést k pocitu plnost, reflux, nevolnost a snížení účinnosti během běhu. Na rozdíl od vystoupení není mastné jídlo nejen zjevné rychlé občerstvení – hrozbou může být také domácí večeře, pokud se skládá z mastných masů nebo omáček založených na smetaně nebo másle.

Příklady produktů, kterým je třeba se vyhnout:

  • smažené maso a ryby,
  • hranolky, hamburgery a další rychlé občerstvení,
  • Žlutý a roztavený sýr,
  • mastné klobásy a koláče,
  • ořechy a arašídové máslo (zejména ve větším množství),
  • Majonéza, krém, mastné omáčky.

Mnoho z těchto produktů může způsobit nejen pocit těžkosti, ale také skutečné onemocnění žaludku – Pálení žáhy, odrazení, nevolnost nebo bolest břicha. Rozhodně to nejsou věci, které chcete cítit těsně před začátkem nebo – horší – během toho.

Pro mnoho běžců je individuální citlivost na potraviny také důležitým faktorem při trávení. Někteří tolerují mléko a mléčné výrobky špatně, jiní reagují na citrusové ovoce nebo příliš mnoho fruktózy. Stojí za to znát vaše tělo a vyhýbat se všemu, co v minulosti způsobilo žaludeční problémy.

Třetí kategorie rizikových produktů před začátkem jsou ve stravě všechny druhy novinek. I když by daný produkt neměl teoreticky poškodit, pokud nikdy předtím Nebyl testován před tréninkem nebo spuštěním, může to nepředvídatelně fungovat. Den soutěže není čas na kulinářské experimenty. Držte se osvědčených, dobře vylučovaných jídel, která již „podstoupila test“ za tréninkových podmínek.

V den večerního začátku se postarejte o to, co jste položili na talíř. Vyvarujte se vlákna, tuků a všeho, co je neznámé nebo obtížné strávit. Místo toho nasaďte snadno stravitelné uhlohydráty, malé množství bílkovin a dobře naopakkých tuků v minimálním množství. Pokud musíte jíst něco blíže k útěku, přečtěte si tento článek, ve kterém diskutuji o takových příkladech.

Monika Wikos

Monika Wilkos – Nutriční poradce. Průvodce zdravého životního stylu se specializuje na práci s triatlonisty a vytrvalostními sportovci běžců. Kromě toho specialista na výživu na onemocnění závislých na stravě. Promotor aktivit pro podporu zdraví ve sportovních a vzdělávacích institucích.

Inzerce:

Pro opravu stravování si můžete objednat dobrou a chutnou stravu. Pro naše čtenáře na sloganu “Běžím„Existuje sleva. Šek. Akce omezená v čase.

Přejít nahoru