Recept na: Szakszuk
Složení:
- 1 čajová lžička másla, např. Vysvětlená
- 3 rajčata střední velikosti, např. Maliny maliny
- 2 Malé hřebíček česneku
- Volitelné 1/2 cibule
- Větší špetka soli a pepře
- Špetka oregana a římského kmínu
- Větší špetka sladkého pepře
- 3 vejce
- pažitka
- Chléb, např. Bagette
Jak vyrobit szakszuka?
Krok 1
Szakszuk je rychlé jídlo. K tomu bude zapotřebí středně velké pánev s povrchem bez štiky s víkem.
Pokud jde o vejce, obvykle používám na trhu venkova zakoupené. Podle mého názoru chutnají nejlépe, ale samozřejmě, pokud nemáte jinou možnost, mohou být také ty z obchodu 🙂
Krok 2
Rajčata (3 střední velikosti) jsou opařena vroucí vodou a po chvíli z nich odstraní kůži. Poté je nakrájejte na kostky a vložte je do mísy (nalijte možnou rajčatovou šťávu). Česnek (2 malé zuby) protlačte tiskem.
Krok 3
Rozpustíme máslo (1 čajová lžička) v horké pánvi. Přidáváme česnek stlačený Pražkou a volitelným jemně nasekanou cibuli (1/2 kusů). Po chvíli smažení přidejte rajčata. Smažte 2-3 minuty na více tepla. Pokud rajčata pustí hodně šťávy za krátkou dobu, nalijeme ji lžičkou do sklenice (pokud se vám líbí, můžete ji pít). Posypeme kořením: Větší špetkou soli, pepře, sladkého pepře (nebo horkého, pokud chcete), stejně jako menší špetku oregana a kmínu.
Celý smíchejte s špachtlí a v intervalech zadržte tři velká vejce – pokud chcete, můžete jezdit více, např. 4 nebo 5. V této fázi již nemícháme rajčata, aby se nedostaly pyré. Vaříme asi 3-4 minuty pod krytem, na více tepla. Během této doby by se vejce měla trochu proříznout.
Top posypte jemně nasekanou pažití nebo možná kopr. Podáváme horké s chlebem. Skvělý doplněk bude domácí pšenice nebo Kaiser.
Jak vyrobit szakszuka?
Krok 1
Szakszuk je rychlé jídlo. K tomu bude zapotřebí středně velké pánev s povrchem bez štiky s víkem.
Pokud jde o vejce, obvykle používám na trhu venkova zakoupené. Podle mého názoru chutnají nejlépe, ale samozřejmě, pokud nemáte jinou možnost, mohou být také ty z obchodu 🙂
Krok 2
Rajčata (3 střední velikosti) jsou opařena vroucí vodou a po chvíli z nich odstraní kůži. Poté je nakrájejte na kostky a vložte je do mísy (nalijte možnou rajčatovou šťávu). Česnek (2 malé zuby) protlačte tiskem.
Krok 3
Rozpustíme máslo (1 čajová lžička) v horké pánvi. Přidáváme česnek stlačený Pražkou a volitelným jemně nasekanou cibuli (1/2 kusů). Po chvíli smažení přidejte rajčata. Smažte 2-3 minuty na více tepla. Pokud rajčata pustí hodně šťávy za krátkou dobu, nalijeme ji lžičkou do sklenice (pokud se vám líbí, můžete ji pít). Posypeme kořením: Větší špetkou soli, pepře, sladkého pepře (nebo horkého, pokud chcete), stejně jako menší špetku oregana a kmínu.
Celý smíchejte s špachtlí a v intervalech zadržte tři velká vejce – pokud chcete, můžete jezdit více, např. 4 nebo 5. V této fázi již nemícháme rajčata, aby se nedostaly pyré. Vaříme asi 3-4 minuty pod krytem, na více tepla. Během této doby by se vejce měla trochu proříznout.
Top posypte jemně nasekanou pažití nebo možná kopr. Podáváme horké s chlebem. Skvělý doplněk bude domácí pšenice nebo Kaiser.