Recept na: vepřová beder ve vlastní omáčce
Složení:
- 1 kg kosti bez kosti
- 2 hřebíček česneku
- Větší špetce masa koření
- Smažený olej
- slunce
- pepř
- 2 cibule, např. Bílá nebo červená
- 600 ml vývaru, např. Vývar
- Několik bobkových listů
- Několik koulí All koření
- 1 čajová lžička sladkého pepře
- Špetku feferu
- 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
Vepřová bedra ve svém vlastním omáčkovém receptu krok za krokem:
Krok 1
Zahájíme vepřovou beder v naší vlastní omáčce s rozřezáváním masa na plátky 1-2 cm tlusté. Tyto plátky rozbijeme tloučkem (lehce rozbiju, ne jako v případě vepřových kotletů).
Připravujeme marinádu: přidejte česnek stlačený Pražkou (2 větší zuby), olej nebo olivový olej (2 polévkové lžíce), špetku pepře a koření pro vepřové maso (větší špetku).
Smíchejte celý s lžičkou a otřete ji důkladně plátky vepřového masa. Odložte si minimálně půl hodiny (i když můžete maso vyčlenit i přes noc).
Krok 2
Po této době posypeme rovnoměrně moukou (asi 1 plochá lžíce).
Krok 3
Ve velkém (nejlépe mírně hlouběji) dobře zahřátá pánev s přidáním oleje (nebo vyčištěného másla, asi 3-4 polévkových lžic), smažte plátky vepřového rotu na větší teplo. Maso má být pěkně opečeno na obou stranách a ne vařit, takže smažte v dávkách (smažený méně než 2 minuty na každé straně).
Smažené plátky sundáme na desku.
Krok 4
Cibule (2 středně velké umění, nasekané na silnější peří) se smaží ve stejné pánvi, kde jsme smažili maso. Asi po 3-4 minutách by se cibule měla trochu změkčit a hnědé.
Vložte maso znovu do pánve, smíchejte s cibulkou.
Krok 5
K přípravě omáčky obvykle používám domácí vývar (např. Vývar z hovězího masa). Naliji asi 500 ml do pánve spolu s několika bobkovými listy, několika koulemi z koření, sladké pepřem (1 plochá čajová lžička) a pepřem (špetka). Smíchejte všechno. Dušené pod krytem po dobu nejméně hodiny (při nízkém nebo středním teplu).
Krok 6
Po této době, v šálku, smíchejte 100-150 ml vývaru s pšeničnou moukou (1 mírně nakloněná lžíce). Přidáváme k masu a důkladně promícháme. Podklízení pod krytem, dokud omáčka trochu nezhoustne a maso zkresluje – mělo by to trvat asi 20 minut (míchejte občas). Nejlepší je rozbít kus masa vidličkou a zkusit, pokud je to už šťavnaté, tání v ústech nebo stále tvrdé, kompaktní. Ochutnejte solí a pepřem.
Vepřová bedra v omáčce
Vepřová bedra ve vaší vlastní omáčce může být podávána s rýží, s kašem, s vařenými nebo pečenými bramborami. Tentokrát jsem podával maso s pečenými hranolkami a domácími nakládanými okurky.
Hledáte podobné recepty na vepřovou bederní v hlavní soli? Pokud ano, doporučuji vyzkoušet šťavnaté vepřové maso z trouby pečené ve velkém množství červené cibule nebo vepřové beder ve světlé koprové omáčce.
Vepřová bedra ve svém vlastním omáčkovém receptu krok za krokem:
Krok 1
Zahájíme vepřovou beder v naší vlastní omáčce s rozřezáváním masa na plátky 1-2 cm tlusté. Tyto plátky rozbijeme tloučkem (lehce rozbiju, ne jako v případě vepřových kotletů).
Připravujeme marinádu: přidejte česnek stlačený Pražkou (2 větší zuby), olej nebo olivový olej (2 polévkové lžíce), špetku pepře a koření pro vepřové maso (větší špetku).
Smíchejte celý s lžičkou a otřete ji důkladně plátky vepřového masa. Odložte si minimálně půl hodiny (i když můžete maso vyčlenit i přes noc).
Krok 2
Po této době posypeme rovnoměrně moukou (asi 1 plochá lžíce).
Krok 3
Ve velkém (nejlépe mírně hlouběji) dobře zahřátá pánev s přidáním oleje (nebo vyčištěného másla, asi 3-4 polévkových lžic), smažte plátky vepřového rotu na větší teplo. Maso má být pěkně opečeno na obou stranách a ne vařit, takže smažte v dávkách (smažený méně než 2 minuty na každé straně).
Smažené plátky sundáme na desku.
Krok 4
Cibule (2 středně velké umění, nasekané na silnější peří) se smaží ve stejné pánvi, kde jsme smažili maso. Asi po 3-4 minutách by se cibule měla trochu změkčit a hnědé.
Vložte maso znovu do pánve, smíchejte s cibulkou.
Krok 5
K přípravě omáčky obvykle používám domácí vývar (např. Vývar z hovězího masa). Naliji asi 500 ml do pánve spolu s několika bobkovými listy, několika koulemi z koření, sladké pepřem (1 plochá čajová lžička) a pepřem (špetka). Smíchejte všechno. Dušené pod krytem po dobu nejméně hodiny (při nízkém nebo středním teplu).
Krok 6
Po této době, v šálku, smíchejte 100-150 ml vývaru s pšeničnou moukou (1 mírně nakloněná lžíce). Přidáváme k masu a důkladně promícháme. Podklízení pod krytem, dokud omáčka trochu nezhoustne a maso zkresluje – mělo by to trvat asi 20 minut (míchejte občas). Nejlepší je rozbít kus masa vidličkou a zkusit, pokud je to už šťavnaté, tání v ústech nebo stále tvrdé, kompaktní. Ochutnejte solí a pepřem.
Vepřová bedra v omáčce
Vepřová bedra ve vaší vlastní omáčce může být podávána s rýží, s kašem, s vařenými nebo pečenými bramborami. Tentokrát jsem podával maso s pečenými hranolkami a domácími nakládanými okurky.
Hledáte podobné recepty na vepřovou bederní v hlavní soli? Pokud ano, doporučuji vyzkoušet šťavnaté vepřové maso z trouby pečené ve velkém množství červené cibule nebo vepřové beder ve světlé koprové omáčce.