Naučte se připravovat chutná jídla, která podporují hubnutí a zdraví.
Detoxikační saláty jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí pročistit svůj organismus a zdravě zhubnout , protože jsou bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitaminy a minerály, které pomáhají vyplavovat toxiny a podporují dobrý metabolismus. Kromě toho, že tato lehká a výživná jídla napomáhají trávení a zadržování tekutin, poskytují také pocit sytosti tím, že snižují nadměrný příjem kalorií.
Níže uvádíme 7 detoxikačních salátů, které vám pomohou pročistit tělo a zhubnout!
Barevný detoxikační salát
Ingredience
1 oloupaná a nastrouhaná červená řepa
1 hrnek zelí nakrájeného na tenké proužky
1 oloupaná a nastrouhaná mrkev
Šťáva z 1 citronu
1 lžička kopru
1 lžíce sezamových semínek
Sůl, mletý černý pepř a olivový olej podle chuti.
Způsob vaření
Červenou řepu, mrkev, kapustu, citronovou šťávu a olivový olej vložte do mísy a dobře promíchejte. Dochutíme solí a černým pepřem. Posypeme sezamovými semínky a ozdobíme koprem. Ihned podávejte.
Salát z okry s chayote pro detoxikaci organismu
Ingredience
1/2 kg okry, oloupané a nakrájené na větší kousky
1 oloupaná a nastrouhaná mrkev
1 oloupaný chayote
2 oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata
1 šálek nakrájené zelené cibule
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Voda na vaření
Sůl podle chuti
Způsob vaření
Do hrnce nalijte vodu, osolte a vložte okru. Vařte na mírném ohni 15 minut. Poté vypněte oheň, slijte vodu a dejte stranou. V jiné pánvi osolte a přidejte chayote. Zalijte vodou a vařte na středním plameni 10 minut. Poté vodu slijte, chayote nakrájejte na plátky a dejte stranou. Okru, chayote, rajčata a mrkev vložte do mísy a důkladně promíchejte. Dochutíme solí, olivovým olejem a citronem. Posypte petrželkou a ihned podávejte.
Salát z rukoly a hrušek pro detoxikaci organismu
Ingredience
1 svazek rukoly
2 hrušky, oloupané a nakrájené na plátky
1 šálek citronové šťávy
1/2 lžíce jablečného octa
1/4 šálku olivového oleje
Sůl podle chuti
Způsob vaření
Plátky hrušek vložte do mísy, zalijte je citronovou šťávou a nechte 20 minut odležet. Poté hrušky pomocí sítka osušte a vložte je do mísy. Přidejte listy rukoly. Dochutíme octem, olivovým olejem a solí. Ihned podávejte.
Detoxikační salát se špenátem a mangem
Ingredience
1/2 svazku špenátu
1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky
1/2 oloupané cibule
1 špetka muškátového oříšku
1/2 lžíce jablečného octa
1/4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
Voda na vaření
Sušené brusinky podle chuti
Způsob vaření
Do hrnce nalijte vodu, vložte cibuli a vařte na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Poté vypněte oheň a vodu slijte. Počkejte, až cibule vychladne, a nakrájejte ji na tenké proužky. Kniha: Cibule se nakrájí na kolečka. Špenát opláchněte pod tekoucí vodou a vložte do nádoby. Přidejte cibuli, mango, brusinky a muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Dochuťte olivovým olejem, octem a solí. Ihned podávejte.
Detoxikační salát z quinoy s ovocem
Složení
1 1/2 šálku quinoy
3 šálky vody
1 oloupaná a nakrájená okurka
1/2 jablka nakrájeného na plátky
1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na plátky
6 jahod nakrájených na plátky
6 malin
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce jablečného octa
Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Způsob vaření
Do hrnce nalijte vodu a vložte quinou, vařte na mírném ohni, dokud není suchá a měkká. Kniha. Do nádoby vložte okurku , jablko, červenou cibuli, jahody a maliny. Důkladně promíchejte a přidejte quinou. Dochuťte solí, černým pepřem, olivovým olejem a octem. Jemně promíchejte a ihned podávejte.
Detoxikační salát s kapustou, zeleným jablkem a vlašskými ořechy
Složení
4 listy kapusty
1 zelené jablko zbavené jadřinců a nakrájené na tenké plátky
1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
Šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce olivového oleje
Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy
Pomocí nože odstraňte středový stonek listů kapusty. Listy nakrájejte na tenké proužky a vložte do velké mísy. Přidejte citronovou šťávu a asi 1 minutu masírujte, aby směs změkla. Přidejte zelené jablko a nasekané vlašské ořechy. Dochuťte olivovým olejem, solí a černým pepřem. Důkladně promíchejte a ihned podávejte.
Detoxikační salát se zelenými listy a avokádem
Složení
2 šálky zeleného listového čaje (hlávkový salát, rukola a špenát)
1/2 avokáda nakrájeného na kostičky
Šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce olivového oleje
1 čajová lžička chia
1/4 šálku nasekaných para ořechů
Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Způsob vaření
V míse smíchejte zelené listy a kostky avokáda. Aby avokádo neztmavlo, postříkejte ho citronovou šťávou. Přidejte para ořechy a chia semínka. Dochuťte olivovým olejem, solí a černým pepřem. Jemně promíchejte a ihned podávejte.